Recenzie - The Book Of Risk

The Book of Risk
Dan Borge

Carte în limba engleză, publicată la John Wiley & Sons
ISBN: 0-471-32378-0

Lumea devine tot mai competitivă, interconectată și complexă. Evenimentele par mai greu de prevăzut și se produc cu o mai mare viteză și forță.
...
Piețele financiare însele sunt mai numeroase și mai interconectate ca oricând. Șocurile de pe o piață se pot răspândi cu repeziciune la alte piețe. Prețurile pot urca sau crește fără avertismente și fără motive aparente.
...
Modificări neașteptate ale ratelor de schimb valutar sau ale costului mâinii de lucru pot face bunurile din import mai competitive ori pot periclita profiturile companiilor. Inovația se accelerează. O nouă invenție poate face ca produsele existente să fie depășite cu o viteză înspăimântătoare.


Lucrarea tratează într-o manieră directă și pe înțelesul tuturor o problemă delicată și putin cunoscută la noi: managementul riscurilor (MR). Această disciplină are ca scop, conform lui Borge, să acționeze pentru a crește șansele obținerii de rezultate favorabile și a diminua șansele celor producătoare de pierderi. Cu alte cuvinte, nu reducerea riscurilor este ținta MR, ci găsirea compromisului optim între risc și oportunitate. La urma urmei, orice eveniment poate conține atât riscuri cât și oportunități, deci a evita întâlnirea cu evenimentul respectiv poate duce la evitarea riscurilor, dar, totodată, poate însemna și ratarea unei oportunități.

Borge susține că fiecare dintre noi este deja un manager de risc deoarece cu toții luăm decizii care implică o anumită doză de risc, astfel că scopul este să devenim un manager de risc mai bun.

Luăm în fiecare zi decizii care implică riscul, adesea fără să ne gândim la asta. Daca te-ai dat jos din pat în dimineața aceasta, ai luat o decizie cu risc. Dacă ai aprins o țigară, ai luat altă decizie. Dacă ai mers cu mașina la serviciu, ai luat alta. Dacă ai investit niște bani la bursă, ai luat alta...

Autorul prezintă metode raționale - asezonate cu matematica de rigoare - prin care se poate descoperi decizia optimă. Primul pas este construirea unui arbore de decizie care să conțină opțiunile posibile pentru decizia care urmează a fi luată. Pentru fiecare ramură a arborelui vor fi evaluate probabilitatea de obținere a rezultatelor posibile precum și preferința personală pentru un anumit rezultat (autorul numește această preferință utilitate). Borge este conștient că nu oricine dispune de date statistice despre probabilitatea diferitelor evenimente, așa că ne îndeamnă să fim subiectivi și să ne exprimăm propria părere despre probabilitatea ocurenței rezultatului. În fond, chiar și datele pe care le folosesc actuarii din companiile de asigurări nu sunt decât informații din trecut și nu există nici o garanție că vor ramâne valabile în noile circumstanțe.

Aspectul dificil al metodei propuse în carte este că atât probabilitatea cât și utilitatea trebuie cuantificate, adică va trebui să le dați valori numerice pe baza cărora să se obțină valoarea finală pentru fiecare decizie posibilă.

Fiind vorba de o introducere în MR, nu puteau lipsi noțiunile fundamentale pentru înțelegerea domeniului. Borge explică limpede ce înseamnă volatilitate și corelarea riscurilor, dar și strategiile fundamentale de abordare a riscurilor: prevenirea, crearea riscurilor (sic!), cumpărarea și vânzarea riscurilor, diversificarea, concentrarea, hedging-ul sau asigurările. Nu trebuie să vă temeți că nu veți înțelege aceste noțiuni, fiindcă pentru fiecare dintre ele autorul oferă exemple relevante.

Capitolul Inamicul din interior prezintă sursele de eroare în activitatea de management al riscurilor. Optimismul, supracompensarea ori inerția sunt câteva dintre acestea. Spre exemplu, multe persoane care-și cumpără o mașină echipată cu sisteme de securitate (ABS, de exemplu) supracompensează și conduc cu viteză mai mare, tocmai pentru că știu că dețin o mașină sigură. Din pacate, în felul acesta își cresc șansele de a suferi un accident, într-o măsură chiar mai mare decât dacă automobilul nu ar fi fost echipat cu respectivele sisteme de securitate.

Un alt capitol este cel în care sunt explicate principalele categorii de riscuri financiare. Borge consideră că cel mai grav dar și cel mai puțin înțeles dintre acestea este riscul de lichiditate. Riscul de lichiditate (a nu putea transforma o proprietate în bani) este foarte periculos deoarece te poate afecta în cel mai prost moment: când vrei să vinzi sau să cumperi. Și nu e nevoie să fii director de bancă pentru a fi lovit de acest risc. Dacă, de exemplu, vrei să-ți vinzi casa pentru a te muta în alt oraș, te poti confrunta cu un risc de lichiditate dacă nu găsești un cumpărător care să-ți cumpere casa la prețul dorit de tine.

Daca vă doriți o viață mai bună, nu vă asumați riscul de a nu citi Cartea riscurilor. Vă dorim lectură placută și aplicare eficientă.Cartea poate fi achiziționată prin librăria Byblos [www.byblos.ro].

Copyright © 2001-2005 Inoventis SRL.
Toate drepturile rezervate